ČelákoviceDnes.cz
ČelákoviceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Středočeský kraj připravuje svolání jednání Bezpečnostní rady kraje

28.02.2020
V souvislosti s výskytem a šířením nového typu virového onemocnění COVID-19 nastavil Středočeský kraj opatření k zabránění epidemie nebo nebezpečí jejího vzniku a postupuje v souladu s opatřeními, která doporučují a nařizují orgány ochrany veřejného zdraví, v tomto případě zejména krajská hygienická stanice.
Foto: kr-stredocesky.cz
Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, předsedkyně Bezpečnostní rady kraje, rozhodla o svolání jednání tohoto orgánu na 3. 3. 2020, tedy bezprostředně poté, co by měly být k dispozici přijaté závěry z jednání Ústřední epidemiologické komise, porady ředitelů Krajských hygienických stanic a Bezpečnostní rady státu, jejichž jednání jsou avizována od dnešního dne, tj. od 27. 2. do pondělí 2. 3. 2020.

Na základě informací o postupu ústředních orgánů a dle přijatých opatření orgánů ochrany veřejného zdraví doporučí Bezpečnostní rada další adekvátní kroky k zabránění vzniku epidemie, včetně možných postupů dle Pandemického plánu Středočeského kraje. Kraj je tak připraven v případě rozhodnutí příslušných krizových orgánů použít krizových opatření, které umožňuje krizová legislativa tak, aby byly zachovány potřebné podmínky pro ochranu životů a zdraví obyvatel ve Středočeském kraji.

"V současné době se kraj soustředí na opatření k zajištění dostatečného množství desinfekčních prostředků a osobních ochranných prostředků pro zdravotnický personál v oblastních nemocnicích Středočeského kraje a sociálních zařízeních. Prioritním cílem je, aby tato zařízení byla v dostatečné míře předzásobena uvedenými prostředky," upřesnila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Dle výstupů z jednání rozšířeného předsednictva Bezpečnostní rady státu bezpečnostní rady státu ze dne 25. 2. 2020 je vydáno upozornění že:

1. Občané by měli zvážit zejména cesty do regionů severní Itálie, které jsou nejvíce postižené koronavirem COVID-19 (Lombardie, Benátsko).

2. Občané, kteří se vracejí z postižených regionů Itálie by měli sledovat svůj zdravotní stav, a v případě zjištění příznaků nemoci by měli telefonicky kontaktovat svého lékaře.

3. Občané cestující do zahraničí by si měli být vědomi rizik spojených se současnou situací šíření koronaviru COVID-19 (např. možnost uvíznutí v karanténě, kterou vyhlásí místní úřady)

Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci Ministerstvo zdravotnictví doporučuje cestovatelům, kteří pobývali v období od poloviny ledna 2020 v regionech Emilia-Romagna, Lombardie, Piedmont a Veneto, aby v následujících 14 dnech po opuštění regionu sledovali svůj zdravotní stav se zaměřením se na příznaky počínajícího respiračního onemocnění (především horečka nad 38 st. C, dýchací obtíže).

Po návratu z uvedených regionů pečlivě sledujte svůj zdravotní stav. V případě výskytu výše uvedených příznaků respiračního onemocnění zůstaňte doma, omezte kontakt s ostatními osobami a telefonicky kontaktujte svého lékaře, který bude organizovat další poskytovaní zdravotní péče ve spolupráci krajskou hygienickou stanicí.

Jak se chránit?
Je nezbytné dodržovat zásady respirační hygieny, často mýt ruce mýdlem a vodou, pokud možno, vyhýbat se kontaktu s osobou, která jeví příznaky onemocnění dýchacích cest, používat dezinfekční prostředky s plně virucidním účinkem, nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí, jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním by měli dodržovat pravidla respirační hygieny - tj. při kýchání a kašlání řádně užívat, nejlépe jednorázové, kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou (kapénky se pak mohou přenést dál) a používat ústenku tak, aby omezili možnost přenosu nákazy na okolí.

S kým se mohu poradit?
Pokud potřebujete poradit v souvislosti s aktuálním výskytem koronaviru, ať už jste občan či zdravotník, je vám k dispozici infolinka Státního zdravotního ústavu, která má číslo: 724 810 106. Linka je v provozu denně od 9 do 21 hodin. ​
Autor: Středočeský kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se mohou těšit na tradiční jízdy do turisticky atraktivních míst, ale i na některé nové trasy. Vedle ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...

Středočeský kraj chce opět rozjet dotační Fond homogenizace dopravní infrastruktury

Středočeský kraj chce i letos vypsat dotační Fond homogenizace krajské dopravní infrastruktury. V krajském rozpočtu je na fond alokována částka 75 mil ...

Strategie pro kulturní a kreativní odvětví Středočeského kraje míří do finále. Zapojit se může každý

Veřejnost má jedinečnou příležitost vyjádřit se ke Strategii Středočeského kraje pro oblast kultury, kulturního dědictví a kulturních a kreativních od ...

V aplikaci Bright Sky na pomoc obětem domácího násilí lidé nově najdou i nejbližší POL POINT

V aplikaci Bright Sky, která nabízí praktickou podporu a informace, jak reagovat na domácí násilí, mohou lidé nově najít kontakty i na nejbližší asist ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes