ČelákoviceDnes.cz
ČelákoviceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Zavření škol šíření epidemie nebrání. Studie došla k jasným závěrům

01.04.2021
STŘEDOČESKÝ KRAJ - Na základě výsledků testování dětí navštěvujících předurčené školy, inicioval Středočeský kraj vznik rozsáhlé detailní studie vývoje nákazy virem SARS-CoV-2 u předškolních a školních dětí. Výsledky svědčí o tom, že uzavření škol má na šíření viru v populaci zanedbatelný vliv. Z výzkumů vyplývá, že školy jsou pro děti bezpečným prostředím a současná vládní opatření jsou pro žáky spíše rizikem, a to nejen z hlediska šíření viru. Uzavření škol může mít navíc i negativní vliv na celkový psychický a zdravotní stav dětí.
Foto: kr-stredocesky.cz
"Infekce SARS-Cov2 má v jednotlivých věkových a zdravotních skupinách obyvatel zásadně odlišný průběh, následky a intenzitu dalšího šíření. V protikladu k této skutečnosti jsou dlouhodobě uplatňována plošná epidemická opatření, jejichž efekt je pro méně rizikové populace sporný až škodlivý," shrnuje molekulární biolog Michal Pohludka, vedoucí výzkumného týmu, a doplňuje: "Tyto odlišnosti a negativní efekt epidemiologických opatření jsou nejvíce patrné u dětí, jež jsou skupinou, která je protiepidemickými opatřeními postižena nejvíce."

V únoru se konalo ve Středočeském kraji první pilotní testování dětí v tehdy ještě otevřených školách, v prvních a druhých třídách. Testovalo se několika typy antigenních i PCR testů. Ve stejnou dobu byly otestovány i děti ve školách v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Poté, co stát uzavřel školy, otevřely se ve všech krajích předurčené školy, které se starají pro děti ve věku 2 - 11 let, jejichž rodiče pracují ve zdravotnictví, sociální oblasti, IZS a dalších profesích stanovených vládou. Středočeský kraj se rozhodl tyto děti testovat právě cucacími testy PCR od české univerzitní společnosti GeneSpector, které byly podle pilotního testování vyhodnoceny jako nejpřesnější a rovněž nejvhodnější pro děti a učitele.

"O testování dětí ve školách se dlouho mluvilo, ale nikdo nepřistoupil k ověření vhodnosti typů testů," říká Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje (STAN), a dodává: "Z první pokusné vlny nám jako nejvhodnější vyšly PCR testy, jimiž jsme z preventivních důvodů nechali otestovat děti v předurčených školách. A výsledky byly natolik zajímavé, že jsme se se společností GeneSpector dohodli na zpracování širší studie."

První skupina 762 dětí byla otestována 11. března, dalších 1006 dětí bylo testováno 22. března tohoto roku. Na testování navazovalo dotazníkové šetření mezi rodiči a analýza dat více než půl milionu PCR testů, provedených v laboratořích SPADIA na území celé republiky v období 30.3. 2020 až 13.3. 2021. Testy byly indikované, pozitivita výsledků byla tedy logicky vyšší než při preventivním testování.

Na studii se podílela celá řada odborníků, jako například Prof. Ing. Stanislav Kmoch, CSc. nebo RNDr. Hana Hartmanová, Ph.D., oponovali ji Prof. MUDr. Jiří Zeman, DrSC., RNDr. Karel Drbal, Ph.D., Doc. PaeDr. RNDr. Stanislav Katina, PhD. nebo Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc.

Středočeský kraj nemá na výsledcích studie žádné politické ambice, stejně tak jako její autoři nemají žádné ambice obchodní. Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková studii odprezentovala na setkání hejtmanů se členy vlády, a v plné verzi ji poskytla ministrovi zdravotnictví Blatnému, ministrovi školství Plagovi a premiérovi ČR Babišovi pro další použití. Celý výzkumný tým je připraven kdykoliv poskytnout vládě ČR další odbornou součinnost vedoucí ke stanovení relevantních podmínek pro návrat dětí do škol.

Školy jsou bezpečné - výsledky studie jsou jednoznačné. Současná opatření vůči školám nemají žádný vliv na zabránění šíření viru v populaci. Zplošťování křivky restrikcemi je odůvodnitelné v rizikové populaci, avšak v dětské populaci se spíše potýkáme s negativními dopady na zdraví a výchovu dětí po dobu 2 po sobě jdoucích školních let a následky jsou dalekosáhlé.

Výzkum prokázal, že uzavření škol nezpomalilo šíření viru SARS-CoV-2 v populaci, ale právě naopak při jejich uzavření došlo k nárůstu prevalence infekce v dětské populaci. Děti tak jsou paradoxně vystaveny vyššímu riziku nákazy v domácím prostředí, kdy byly v blízkém každodenním kontaktu s nakaženými členy domácnosti. Škola představuje bezpečné prostředí nabízející řád a hygienická opatření.

Ze studie vyplývá jednoznačné doporučení opětovně otevřít školní zařízení a zpřístupnit systémové vzdělávání. Jako kritické v úspěšnosti vnímáme přenesení zodpovědnosti za symptomatické dětské pacienty do rukou rodičů, ředitelů škol a učitelů. Pokud děti prokazují nejčastější příznaky nákazy SARS-CoV-2, kterými je nejčastěji rýma, méně často bolest hlavy, teplota, kašel, bolesti kloubů a ojediněle zvracení a vyrážka, děti nejsou vpuštěny do kolektivu a zůstávají v domácí péči.

Pro vyloučení asymptomatických infikovaných dětí (jejichž procento se ovšem blíží nule), je vhodné zvolit neinvazivní metodu PCR testování, která je schopna odhalit nízkou virovou nálož, která se obecně vyskytuje u dětí. Přítomnost nízké koncentrace viru v dětském organismu u asymptomatických jedinců snižuje účinnost antigenního testování v dětské populaci, kdy testování může vykazovat vysoké procento falešně negativních výsledků. Pro screening dětské populace by tak bylo nutné využívat dražší antigenní testy v pravidelných intervalech, které se však nyní do ČR hromadně nenakupují. Pro testování ve školách jsou mnohem vhodnější metoda PCR, která má mnohem vyšší citlivost detekce viru v dětském organismu a zachytí tak bezpečně bezpříznakové infikované děti. Zároveň dovoluje nižší frekvenci testování, cena se dá dále zlevnit tzv. "poolováním", protože prevalence u školních dětí je velmi nízká a poolování je možné. Velmi významnou roli při snížení ceny za testování mohou hrát elektronicky vyplněné dotazníky a vyloučení části dětí z testování, protože není nutné jej provádět.

Obava z rychlejšího šíření viru po znovuotevření škol není opodstatněná. Studie vychází rovněž ze zkušeností z okolních států a dalších výzkumných studií, které ukazují na dočasné zhoršení šíření viru pouze v řádu jednotek procent. Studie jednoznačně ukazuje na výrazně nižší počet jednotek viru v dětském organismu ve srovnání s množstvím viru u dospělého jedince. Nakažlivost dětí je tak o desítky procent nižší v kontaktu s ostatními jedinci než v případě nakaženého dospělého jedince. Přenos viru je tedy značně pomalejší, pokud k němu vůbec dojde.

Zdroj: Středočeský kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se mohou těšit na tradiční jízdy do turisticky atraktivních míst, ale i na některé nové trasy. Vedle ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...

Středočeský kraj chce opět rozjet dotační Fond homogenizace dopravní infrastruktury

Středočeský kraj chce i letos vypsat dotační Fond homogenizace krajské dopravní infrastruktury. V krajském rozpočtu je na fond alokována částka 75 mil ...

Strategie pro kulturní a kreativní odvětví Středočeského kraje míří do finále. Zapojit se může každý

Veřejnost má jedinečnou příležitost vyjádřit se ke Strategii Středočeského kraje pro oblast kultury, kulturního dědictví a kulturních a kreativních od ...

V aplikaci Bright Sky na pomoc obětem domácího násilí lidé nově najdou i nejbližší POL POINT

V aplikaci Bright Sky, která nabízí praktickou podporu a informace, jak reagovat na domácí násilí, mohou lidé nově najít kontakty i na nejbližší asist ...





Pátek 29.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes