ČelákoviceDnes.cz
ČelákoviceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

V Čelákovicích zahájilo Národní technické muzeum provoz nové depozitární haly CD 04

21.04.2023
Národní technické muzeum v depozitárním areálu NTM v Čelákovicích uvedlo do provozu novou halu CD 04, která významně rozšíří prostor pro uložení a ochranu sbírkových předmětů muzea. Nová hala je vzorem moderního depozitáře postaveného sendvičovými tepelně izolačními fasádami a s podporou inteligentních technologických systémů a stavební náklady na ni činily 95 713 839,95 Kč bez DPH.
Foto: mkcr.cz
"Realizaci haly CD 04 považuji za další velký úspěch NTM. V areálu v Čelákovicích, který muzeu slouží již 55 let, se nám podařilo vybudovat depozitární komplex, které zajišťuje kvalitní dlouhodobou ochranu sbírkovým předmětům, aby mohly být v neporušeném stavu uchovány pro budoucí generace. Nová depozitární hala CD 04, jejíž realizace byla podpořena v rámci Integrovaného regionálního operačního programu, konstrukčně a dispozičně navazuje na dvě předchozí depozitární haly CD 02 a CD 03 a je určena pro uložení trojrozměrných objektů nejrůznějších kategorií s převahou materiálu kov, dřevo, plasty, guma, sklo, plátno. Existence nové haly CD 04 také nepřímo umožní realizaci projektu vybudování Muzea železnice a elektrotechniky na Masarykově nádraží, kde byly uloženy předměty přenesené z o povodních zatopené karlínské Invalidovny. V hale CD 04 své místo najdou sbírkové předměty zejména z podsbírky Věda, technika a průmyslová výroba, které nyní prošly očištěním a konzervací. Tímto konečně končí anabáze, která započala násilným vystěhováním muzea z Hradčan do Invalidovny v roce 1941," řekl generální ředitel NTM Karel Ksandr.

"Výstavba tohoto typu moderních depozitárních hal v Čelákovicích se ukázala jako nejvýhodnější řešení pro uložení sbírkových předmětů. Využití ověřených technologií se pojí se snížením investičních, energetických a provozních nákladů a zároveň zaručuje vysokou úroveň bezpečného uložení sbírek," uvedl ministr kultury Martin Baxa a dodal: "Národní technické muzeum od doby svého vzniku v roce 1908 uchovává množství pokladů, které dokumentují vývoj průmyslu, technických oborů a přírodních věd na našem území. Proto jsem rád, že má k dispozici tyto moderní prostory."

"Vybudování nové depozitární haly je skvělou ukázkou toho, jak mohou pomáhat prostředky z fondů EU, které rozděluje Ministerstvo pro místní rozvoj. Těší mě, že i díky podpoře z Integrovaného regionálního operačního programu budou sbírkové předměty muzea přemístěny do vhodného prostoru, který zabrání jejich degradaci, a uchová je tak pro další generace. Navíc nově zakoupený software umožní potřebnou modernizaci jejich digitální evidence," řekl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Z programu IROP získal projekt podporu ve výši 100 mil. korun, což odpovídá asi 79 % proinvestovaných nákladů. Národní technické muzeum na projektu úzce spolupracovalo s odborem centrální administrace OSS Centra pro regionální rozvoj, které projekty IROP administruje a dohlíží na použití dotací v souladu s pravidly.

"Přípravy projektu zkomplikoval nárůst cen stavebních prací, což se promítlo do celé administrace i plánovaného časového harmonogramu. Vše se ale podařilo a projekt bylo možné úspěšně zrealizovat i po navýšení cen," řekla Anna Kreutziger, ředitelka odboru centrální administrace OSS CRR, a dodala: "Národní technické muzeum už v rámci IROP zrealizovalo několik úspěšných projektů. Dá se říct, že zná recept na jejich zpracování a jistě ho využije také v dalším programovacím období v rámci IROP 2."

Depozitární areál NTM v Čelákovicích se rozkládá na pozemcích o celkové ploše cca 77 000 m², které byly pro potřeby muzea získány v 60. letech 20. století. Na této ploše bylo od této doby vybudováno celkem 12 depozitárních objektů rozličných konstrukcí, přičemž je zde prostorová kapacita ještě pro několik dalších budov, jak vyplývá z posledního generelu rozvoje areálu do roku 2050. Pro potřeby železniční sbírky byl v roce 2012 zakoupen Železniční depozitář NTM v Chomutově, naprostá většina sbírkových předmětů NTM, jichž je bezmála 80 000, je však vedle expozic v Praze na Letné a v pobočce muzea v Centru stavitelského dědictví NTM v Plasích uložena právě v depozitáři v Čelákovicích.

Základní parametry haly CD 04 jsou definovány zastavěnou plochou 1 594 m² a celkovou půdorysnou plochou depozitářů 2 157 m². Zhotovitelem stavby byla v otevřené soutěži vybrána společnost IMOS Brno, a. s., celkové náklady na realizaci stavby činily 95 713 839,95 Kč bez DPH. Projekt haly CD 04 byl finančně podpořen prostředky Evropské unie v rámci 21. výzvy "Muzea" Integrovaného regionálního operačního programu, za přispění Ministerstva kultury a Národního technického muzea. Přestože do realizace díla zasáhly události spojené s pandemií covid-19 a s tím souvisejícími obtížemi v dodávkách stavebních materiálů, byly stavební práce dokončeny dva měsíce před plánovaným termínem a následně byl objekt zkolaudován.

"Vždy je pro nás velkým zadostiučiněním výstavba objektů, které budou sloužit dalším generacím a zanechají zde stopu své doby. Realizace haly CD 04 v areálu Čelákovicích je opravdu naším úspěchem. Realizační tým pod vedením Ing. Radka Voráče a p. Martina Kotrby si skvěle poradil s výstavbou v dané lokalitě, a to tak dobře, že bylo možné dílo předat před smluvním termínem. Můžeme říct, že výstavba se nepotýkala s žádnými většími problémy a případné komplikace byly řešeny okamžitě. Těší nás, že výsledkem je zdařilá výstavba haly CD 04, která ve svém nitru bude uchovávat hodnotné sbírky NTM, " řekla Renata Fajtová, tisková mluvčí IMOS Brno, a.s., zhotovitele stavby.

Zdroj: Ministerstvo kultury
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se mohou těšit na tradiční jízdy do turisticky atraktivních míst, ale i na některé nové trasy. Vedle ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...

Středočeský kraj chce opět rozjet dotační Fond homogenizace dopravní infrastruktury

Středočeský kraj chce i letos vypsat dotační Fond homogenizace krajské dopravní infrastruktury. V krajském rozpočtu je na fond alokována částka 75 mil ...

Strategie pro kulturní a kreativní odvětví Středočeského kraje míří do finále. Zapojit se může každý

Veřejnost má jedinečnou příležitost vyjádřit se ke Strategii Středočeského kraje pro oblast kultury, kulturního dědictví a kulturních a kreativních od ...

V aplikaci Bright Sky na pomoc obětem domácího násilí lidé nově najdou i nejbližší POL POINT

V aplikaci Bright Sky, která nabízí praktickou podporu a informace, jak reagovat na domácí násilí, mohou lidé nově najít kontakty i na nejbližší asist ...





Pátek 29.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes